11 x Synt. Turquoise Blue shell kralen afmetingen kraal 9.6~9.8 x 15~34.7 x 6~8 mm

Artikelnummer: L-04 Roze/ NAT-197
Vorige Artikel 50 van 70 Volgende
€ 14,95 (inclusief btw)
Voorraad 11 stuks

Synt.Turquoise Blue shell kralen afmetingen kraal  9.6~9.8 x 15~34.7 x 6~8  mm

Blue/Shell, vergruisde (manmade) turquoise in waaiervormig setje.
Er zitten 11 kralen in een setje.
Maten: 9.6~9.8 mm breed, 15~34.7 mm lang, 6~8 mm dik.

Turquoise

Dit is waarschijnlijk een van de meest herkenbare half-edelstenen die er bestaan; turquoise is al sinds de pre-historie populair. Deze steen bestaat uit gehydrateerde aluminium- en koperfosfaat, dat vaak sporen van ijzer of chroom bevat.
De naam is letterlijk overgenomen uit het Frans en betekent “Turks”. Het land Turkije was vroeger het belangrijkste doorvoergebied van deze halfedelstenen, vandaar.
De natuurlijke verschijningsvorm heeft tinten, die variëren van hemelsblauw tot grijs-groen/geel. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door een plaatselijk hoge concentratie koper in de bodem. De groen/gele kleur is afkomstig van ijzer- of chroomdeeltjes in de bodem.

Een voorbeeld van deze groen/gele kleur is de Yellow turquoise. Deze steen is te vergelijken met Flower Jasper, Flower turquoise, Serpentine of Chinese Howlite.
Hij is niet geverfd of verbeterd. Hij is geel met bruin, groen met rood, erg gevarieerd in kleur. De zwarte adertjes worden veroorzaakt door ijzermoleculen, die reageren op magnetisme en dit komt voor in sporen hematite, die zich in het turquoise bevinden.

Turquoise wordt al sinds duizenden jaren opgegraven. De oude Egyptenaren droegen de steen al en veel turquoizen voorwerpen zijn in hun graftombes gevonden. De oude Azteken in Peru gebruikten het heilige turquoise om hun traditionele maskers mee te versieren. Turquoise werd voor het eerst pas na de Kruistochten (via Perzië) naar Europa gebracht.

De hedendaagse mijnen bevinden zich in Amerika, China, Peru en Iran.

Turquoise is belangrijk zachter dan kwarts en wordt daarom meestal behandeld om meer stabiliteit te krijgen. Er zijn momenteel veel kwaliteitsverschillen en behandelmethodes op de wereldmarkt. Hieronder volgt een overzicht.

 

Natuurlijk turquoise van hoge kwaliteit.

Dit is de hardste kwaliteit en deze laat zich het best polijsten. Veel mijnen leveren stenen met een typerende kleur of structuur en de herkomst kan altijd door een expert vastgesteld worden.

 

Natuurlijk turquoise van midden-kwaliteit.

Deze soort turquoise is veel zachter en dus kwetsbaarder.

 

Natuurlijk turquoise van lage kwaliteit.

Deze soort turquoise bevat kalk en is eigenlijk te zacht om als sieraad te gebruiken. Omdat de kleuren wel mooi zijn, worden er bijvoorbeeld siervoorwerpen van gesneden.

 

Verbeterde turquoise

Dit is de verzamelnaam voor turquoise van midden-kwaliteit, dat verbeterd wordt met een speciaal proces dat de steen onder hoge druk en hoge temperatuur impregneert en verhardt door middel van kwartsmoleculen. Het resultaat levert bijna turquoise van hoge kwaliteit op en kan niet met de standaard onderzoeksmethodes herkend worden. Dit proces werkt niet op natuurlijk turquoise van lage kwaliteit.

 

Gestabiliseerde turquoise

Dit is de verzamelnaam voor turquoise van lage kwaliteit, dat gestabiliseerd wordt met een speciaal proces dat de steen onder hoge druk en hoge temperatuur impregneert en verhardt door middel van kunsthars. Het resultaat levert bijna turquoise van midden- kwaliteit op en zorgt er voor dat deze kwaliteit turquoise in sieraden gebruikt kan worden. Zelfs als een steen gestabiliseerd is, kan er toch op den duur verkleuring optreden door vervuiling, zeep, lotion of olie.

 

Met parafine gestabiliseerde turquoise

Veel van de turquoise, die uit China afkomstig is, is verbeterd met parafine (was). Het proces is echter hetzelfde als bij gestabiliseerde turquoise. De parafine-behandeling heeft alleen invloed op de oppervlakte van de steen.

 

Vergruisde turquoise

De schilfers van turquoise van hoge kwaliteit, die bij het opgraven en het bewerken ontstaan, zijn prima geschikt om ze opnieuw te gebruiken. Door ze zorgvuldig te sorteren, deels te vergruizen en samen te persen met kunsthars worden plaatjes, staafjes, kralen of blokjes gevormd. Deze onderdelen kunnen dan weer gezaagd, geboord en gepolijst worden.

 

Namaak turquoise

Met gekleurde kunststof, gekleurd glas, keramiek of goedkope, gekleurde halfedelsteen (magnesiet, dolomiet) kan namaak turquoise geproduceerd worden.

 

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?

Nieuwsbrief

❤️🌸 Wilt u een gratis E-Book tutorials ontvangen met meer dan 100 pagina’s met voorbeelden om zelf sieraden te maken?

Meld u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief van 't Kralenstulpje met kortingen en cadeautjes! De download link ontvangt u direct in het bevestigingsbericht in uw browser. 🌼🎁
Aanmelden
© 2009 - 2023 kralenstulpje.nl | sitemap | rss