Kettelen: het verbinden van kralen met kettelstiften

Kettelen is de techniek waarbij u kralen verbindt met behulp van kettelstiften, ongeacht of u een ketting, armband, of een ketting met hangers maakt. Het essentiële onderdeel van deze techniek is het buigen van oogjes om de stiften aan elkaar te bevestigen. Deze handeling staat bekend als kettelen.

Benodigdheden voor kettelen:

Voor het kettelen kunt u kettelstiften, nietstiften of ijzerdraad gebruiken. Daarnaast heeft u een kleine rondbektang nodig.

De stiften zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, variërend van 15 mm tot 50 mm. Een afgewerkte stift bestaat uit twee oogjes. Als u kiest voor het kettelen met ijzerdraad, moet u zelf twee oogjes buigen.

Kettelstiften en nietstiften:

Met een kettelstift rijgt u kralen en verbindt u de stiften via de oogjes aan elkaar, waardoor een ketting of armband ontstaat. Een nietstift wordt gebruikt om kralen te rijgen die u aan uw ketting wilt laten hangen. De platte kant aan het uiteinde van een nietstift voorkomt dat kralen eraf vallen, wat esthetisch mooier is dan het gebruik van een kettelstift voor dit doel. Een nietstift vormt altijd de onderkant van de gekettelde creatie. Voor de trosjes kettingen die ik heb gemaakt, gebruik ik daarom altijd nietstiften. Er zijn ook kleine nietstiften beschikbaar die perfect zijn voor dit gebruik; deze hoeft u niet in te korten.

Hoe u mooie oogjes buigt:

Volg de instructies in onze instructievideo's voor een visuele handleiding. Hier zijn de basisstappen:

1. Schuif een kraal op de nietstift of kettelstift.

2. Knip ongeveer 1 cm boven de kraal het overtollige staafje af met een kniptang.

3. Pak het uiteinde van de stift vast met de rondbektang. Let op welk deel van de tang u gebruikt: hoe dichter bij het uiteinde van de tang (het dunne puntje), hoe kleiner het oogje wordt. Hoe verder u de draad op de tang legt (op het dikke deel van de tang), hoe groter het oogje wordt.

4. Draai het tangetje waardoor de draad helemaal om de ronding van de tang gaat. Dit resulteert in een mooi rond oogje.

5. Pak nu met het dunne puntje van de tang het oogje kort aan het steeltje vast en buig het oogje mooi terug, zodat het recht op het staafje staat en de kraal mooi recht onder het oogje hangt.

Om de stiften met kralen aan elkaar te bevestigen, moet u het oogje eerst een klein beetje openbuigen. Vervolgens kunt u het oogje aan een oogje van een andere stift met kraal vastmaken en daarna het oogje weer sluiten. Zorg ervoor dat het oogje goed gesloten is om te voorkomen dat de aan elkaar gekettelde stiften van elkaar afglijden.

Trosjes kettelen:

Begin met het kettelen van trosjes om de techniek onder de knie te krijgen. Hierbij valt het minder op als de oogjes niet perfect zijn, omdat de kralen toch over elkaar heen vallen.

Gebruik een stukje schakelketting en maak met behulp van kettelstiften en nietstiften trosjes aan de schakelketting. Zorg ervoor dat de laatste stift een nietstift is, zodat u een mooi plat einde hebt in plaats van een oogje van de kettelstift.

Voor mijn eigen creatie heb ik een grote groene kraal als basis genomen. Daaronder heb ik een schakelketting bevestigd met enkel nietstiften, waarbij aan elke schakel twee kralen hangen. Als het gat van de kraal te groot is, waardoor de nietstift er gemakkelijk doorheen kan worden getrokken, gebruik dan een kleiner kraaltje onder de kraal met het grote gat, waardoor de nietstift niet door het grote gat getrokken kan worden. Dit kan bijvoorbeeld ook een kralenkapje zijn.

Kettel en nietstiften zijn te vinden onder: werkmaterialen.

Met dank aan: Fia van der Grinten

 

Terug naar Technieken

 

't Kralenstulpje, specialist in kralen en sieradenonderdelen

 

Blijf op de hoogte!

 

Over ons | Klantenservice | Korting & Sparen Verzending | Contact | Tel: +31(0)597-850110

 

 

 

Kom op onze V.I.P. lijst!

Kom op onze V.I.P. lijst!
En ontvang gratis e-book tutorials, korting en cadeautjes in onze nieuwsbrief!

Ik doe mee!

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?
© 2009 - 2024 kralenstulpje.nl | sitemap | rss