Kettelen is het aan elkaar bevestigen van kralen met behulp van kettelstiften.

Het maakt niet uit wat je wilt maken: een ketting, armband, ketting met hangers, etc, je moet in ieder geval oogjes buigen om de stiften aan elkaar te bevestigen. Het buigen van de oogjes wordt kettelen genoemd.
Wat heb je nodig om te kettelen:
Om te kettelen kun je kettelstiften, nietstiften of ijzerdraad gebruiken. En je hebt een kleine rondbektang nodig.

De stiften zijn in verschillende lengtes verkrijgbaar, variërend van 15 mm a 50 mm. Een stift die af is bestaat uit 2 oogjes, als je wil kettelen met ijzerdraad moet je dus zelf 2 oogjes buigen.
Kettelen doe je met kettelstiften en nietstiften (zie de afbeeldingen).  

Kettelstiften en nietstiften:

Een kettelstift gebruik je om kralen op te rijgen en de stiften met de oogjes aan elkaar te bevestigen, zodat er een ketting of armband ontstaat.
Een nietstift gebruik je ook om kralen op te rijgen die aan je ketting wilt laten hangen. De vlakke kant onderaan de nietstift zorgt er voor dat je kralen er niet afvallen en je ziet het uiteinde nauwelijks. Dat is mooier dan wanneer je hiervoor en kettelstift zou gebruiken. Een nietstift vormt altijd de onderkant van de gekettelde stiften. Ook met de trosjes kettingen die ik gemaakt heb werk ik dus altijd met nietstiften. Je hebt ook kleine nietstiften die je hiervoor perfect kunt gebruiken. Die zijn al goed op lengte en hoef je dus niets van af te knippen.

Hoe buig je mooie oogjes:

De uitleg is via een filmpje te volgen zie hiervoor Instructiefilmpjes! Bij deze de instructies:

Je gebruikt hiervoor een rondbektangetje en een nietstift of een kettelstift.

Schuif een kraal op de nietstift/kettelstift

Knip tot ongeveer 1 cm boven de kraal het overtollige staafje af (mbv een kniptang).

Pak het eind van de stift vast met de rondbektang. Let op welk deel van de rondbektang je gebruikt: hoe dichter bij het eind van de tang (het dunne puntje) hoe kleiner het oogje zal worden. Hoe verder je de draad op de tang legt (op het dikke deel van de tang) hoe groter het oogje wordt.

Draai je tangetje waardoor de draad helemaal om de ronding van de tang gaat. Op deze manier krijg je altijd een mooi rond oogje.
 
Pak nu met het dunne puntje van de tang het oogje kort aan het steeltje vast. En buig het oogje mooi terug waardoor het recht op het staafje komt te staan. En de kraal mooi recht onder het oogje komt te hangen. Dus als het oogje helemaal naar links valt, moet je het naar rechts buigen.  
Je hebt nu een mooi oogje gebogen.
Om nu de stiften met kralen aan elkaar te bevestigen, moet je het oogje eerst weer een klein beetje open buigen. Vervolgens kun je het oogje aan een oogje van een andere stift met kraal vast maken. Buig je het oogje weer dicht. Je moet zorgen dat het oogje weer goed dicht is, om te voorkomen dat aan elkaar gekettelde stiften van elkaar afglijden.

Trosjes kettelen:

Om de techniek kettelen goed onder de knie te krijgen kun je beginnen met het kettelen van trosjes. Hierbij maakt het nog niet echt uit hoe mooi de oogjes worden geketteld. Dit komt doordat de kralen toch over elkaar heen gaan vallen waardoor de oogjes dus niet opvallen.

Je gebruikt hiervoor een stukje schakelketting. Met behulp van kettelstiften en nietstiften kun je trosjes maken aan de schakelketting. Je kunt eventueel meerdere kettelstiften aan elkaar doen, maar zorg dat de laatste een nietstift is zodat je een mooi plat einde hebt in plaats van het oogje van de kettelstift.

Rijg op een kettelstift of nietstift 1 of meerdere kralen en knip met een kniptang de kettelstift 1 cm boven de kraal af. Buig het gedeelte wat boven de kraal uit komt in een haakse bocht, dus 90 graden. Vervolgens maak je hiervan met een rondbektang een oogje.

Voor mezelf heb ik een mooie grote groene kraal als basis genomen. Daaronder heb ik als eerste een schakelketting bevestigd. Ik heb enkel nietstiften gebruikt. Aan elke schakel zitten 2 kralen.
Mocht het gat van de kraal te groot zijn waardoor je de nietstift er gemakkelijk doorheen kunt trekken gebruik dan een kleiner kraaltje onder de kraal met het grote gat, waardoor de nietstift niet door het grote gat getrokken kan worden. Dit kan bijvoorbeeld ook een kralenkapje zijn.

Kettel en nietstiften zijn te vinden onder: werkmaterialen.

Met dank aan: Fia van der Grinten

 

't Kralenstulpje, specialist in kralen en sieradenonderdelen

Blijf op de hoogte!

 

Over ons | Klantenservice | Korting & Sparen Verzending | Contact | Tel: +31(0)597-850110

 

Terug naar Technieken

 

Kom op onze V.I.P. lijst!

Kom op onze V.I.P. lijst!
En ontvang gratis e-book tutorials, korting en cadeautjes in onze nieuwsbrief!

Ik doe mee!

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?
© 2009 - 2024 kralenstulpje.nl | sitemap | rss