De geschiedenis van kralen en sieraden

We werken hiervoor samen met Het Rijksmuseum van oudheden, ze hebben een expositie t/m 07-05-2023 over 5000 jaar kralen.
Onderaan dit artikel vindt u een hele leuke film over deze expositie, welke wij met toestemming  van RMO hebben mogen plaatsen op onze website!

Het Rijksmuseum van Oudheden op zondag 24 april een lezingenmiddag over kralen. Misschien vind u het leuk om hier naartoe te komen?  Via deze link kunt u zich aanmelden: https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/kralen-en-verhalen/

Kralen uit verschillende tijden en windstreken

Kralen uit verschillende tijden en windstreken

Bij de expositie van het RMO vindt u een een grote verscheidenheid aan kralen uit allerlei tijden en uit allerlei gebieden. Het is heel bijzonder om zo'n mooie en unieke collectie kralen samengebracht te zien!

Gebedsboek met kralen

In het RMO kunt u o.a. dit handgeschreven gebedenboek vinden van Van Hooff.
De openliggende bladzijden staan vol met snoeren van bloedkoralen kralen, die rozenkransen voorstellen. Deze Christelijke gebedssnoeren worden vergezeld door het geschreven gebed. De kralen hebben hier de functie van herrinneringskralen.

handgeschreven gebedenboek vinden van Van Hooff.

Romeinse glaskralen

Onderstaand snoer is gemaakt van glas en bestaat uit 78 kralen. Het is gevonden in Vechten in de tijd 0-300 na Christus. Deze kralen zijn afkomstig uit de burgerlijke nederzetting bij het grootste Romeinse fort langs de rijn: Fort Fectico. De lichtgroene kleur van de kralen verraadt hoe men het glas verkregen had, namelijk door het omsmelten van gebroken glazen flessen, die dezelfde kenmerkende kleur hebben.

Romeinse glaskralen

Grafgift

Barnsteen en terracotta, 92 kralen, lengte snoer 52,8 cm, Rijnsburg grafveld De Horn 550-700 na Christus.

Barnsteen en terracotta, 92 kralen, lengte snoer 52,8 cm, Rijnsburg grafveld De Horn 550-700 na Christus.

Dit kralensnoer, dat eindigt in een grote kraal gemaakt van Barnsteen is gevonden in een grafveld. Dit is geen uitzondering, de meeste kralen uit het verlden zijn afkomstig uit graven, omdat het in heel veel culturen en gebieden gebruikelijk was de dode aan te kleden met de kralen die iemand in zijn leven bezet, of die nabestaanden wilden meegeven.

Kanjerketting

Zijn er ook nieuwe kralen te zien in het museum in Leiden? Wat in het museum van het RMO heel veel indruk op mij maakte was de kanjer ketting van Liselotte. Hij is bijna 30 stappen lang. Ze kreeg haar eerste kraal toen ze kanker kreeg op bijna 3 jarige leeftijd. Elke keer als Liselotte iets in het ziekenhuis moest doen, zoals een prik halen of medicatie innemen, kreeg ze een kraal. Deze ketting laat bij uitstek zien hoe persoonlijk kralen nog steeds kunnen zijn. Ook deze prachtige ketting is te zien tijdens de expositie van het RMO.

Kanjerketting van kralen

Collectie tekst en foto's: Leiden, Rijksmuseum van Oudheden.

Onderstaand blog is geschreven door Tim Hollenga, stagiair Vestigingsmanager Groothandel.

Sieraden maken en de geschiedenis

Een sieraad, wat is het nou eigenlijk? We dragen deze fraaie versiersels namelijk al eeuwen, letterlijk. De eerste ‘’sieraden’’ werden gevonden in Kenia, gemaakt van tanden, botten en andere primitieve materialen, zo’n 75.000 jaar oud. Maar de eerste sieraden die nog lijken op wat wij tegenwoordig kennen, verschenen om de vingers van de farao, luxe gouden sieraden werden door deze leiders gedragen als teken van macht en rijkdom.

Zo werden sieraden vaak gebruikt door de geschiedenis heen, als teken van macht,  Romeinse mannen droegen zegelringen, koninginnen hadden dure banden en kronen en ook tegenwoordig, loopt menig filmster met grote en dure diamanten om de pols. 

Een eeuwenoude traditie van opschepperij en ijdelheid dus. 

Spiegeltjes en kralen

Zo ook, de indianen, die al snel verleid waren door de Europese kralen en sieraden die ze gepresenteerd kregen in ruil voor hun land. indianen versierde vervolgens hun hoofdbanden met deze snuisterijen, als teken van eer en moed in de strijd.
Al met al, pronken we dus graag met onze mooie en vooral dure sieraden.

Maar was dat ook ooit het idee?

Handgemaakte sieraden door de eeuwen heen

Die eeuwenoude sieraden, met de hand gemaakt waren geen miljoenen waard, hadden geen goud of juwelen. Nee, het was niets meer dan een creatieve uiting, een definiëring van wie ze waren als mens en vaak, als stam. 

Want aan het eind van de dag, is dat niet, wat een sieraad is voor ons? Een fysieke extensie van onze persoonlijkheid, een leuke knipoog naar wie we zijn, of denken te zijn en bovendien, wie we willen zijn. 

Hoe graag Hollywood ook rond sjokt, met, als het zou kunnen, om elke voet een diamanten sok, een sieraad kan zoveel meer zijn als dat. Laat het een accent zijn op onze dromen en ambities. Een detail, niks overweldigendst, niks groots, gewoon, lekker ons eigen. 

 

Hieronder de film van het Rijksmuseum van oudheden in Leiden, geniet van de film en bezoek de expositie! Dat kan nog t/m 07-05-2023!

Heeft u tips of suggesties voor ons? Laat het ons weten via info@kralenstulpje.nl

Creatieve groetjes,

Esther de Jonge

 

Terug naar de blogspagina

 

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van 't Kralenstulpje met kortingen en cadeautjes!

Ook krijgt u meteen na aanmelding een Gratis E-book met Tutorials van 't Kralenstulpje met meer dan 100 pagina's aan voorbeelden van zelfgemaakte sieraden! De download link ontvangt u meteen in de bevestigingsbericht in uw browser.
Aanmelden
© 2009 - 2023 kralenstulpje.nl | sitemap | rss