Wat is het verschil tussen edelstenen en half edelstenen kralen?

Laat me beginnen door te zeggen dat er slechts vier soorten edelstenen zijn: saffier, diamant, robijn en smaragd. Edelstenen onderscheiden zich echt van andere soorten stenen door hun uitzonderlijke kwaliteit, zeldzaamheid en schoonheid, zoals u wellicht hebt opgemerkt.

Alle andere stenen worden aangeduid als halfedelstenen. Deze term is in het verleden ontstaan, toen de edelstenen zoals robijn, smaragd en saffier de edelstenenmarkt domineerden. Deze drie edelstenen waren eeuwenlang de populairste. Er was zo'n verschil in marktwaarde tussen deze edelstenen en de andere stenen, maar na verloop van tijd werden zelfs de andere stenen niet langer "gekleurde edelstenen" genoemd, maar halfedelstenen.

PRIJSVERSCHIL TUSSEN EDELSTENEN

Als u denkt aan het verschil tussen een edelsteen en een halfedelsteen, denkt u waarschijnlijk aan het prijsverschil. U zou denken dat halfedelstenen goedkoper zijn dan edelstenen. Maar dit is niet helemaal waar. Sommige halfedelstenen, zoals toermalijn, kunnen duurder zijn dan sommige edelstenen, zoals bepaalde smaragden. Er bestaat veel discussie over het bestaan van de term "halfedelsteen", omdat deze naar verluidt een onnauwkeurige beschrijving geeft. Immers, alle edelstenen zijn mineralen uit de prachtige natuur.

HARDHEID VAN EDELSTENEN

Alle edelstenen zijn prachtig, zeldzaam en kostbaar. Laten we het nu hebben over de vier bekendste edelstenen en hun hardheid, gemeten op de schaal van Mohs, die mineralen rangschikt op een schaal van 1 tot 10.

Saffier: Deze edelstenen komen vooral voor in warme landen zoals Sri Lanka en Madagaskar. Saffier is meestal blauw van kleur en behoort tot de hardheid van 9 op de schaal van Mohs, wat betekent dat het een zeer harde edelsteen is.

Robijn: Ook robijn is een zeer harde edelsteen en scoort een 9 op de schaal van Mohs. Deze edelsteen onderscheidt zich door zijn prachtige rode kleur. De tinten variëren van lichtbruin tot roze of felrood. Hoe meer de kleur van robijn naar paars of oranje neigt, hoe minder de waarde ervan. De robijnen met felle kleuren komen voornamelijk uit Mozambique en Birma, deze landen zijn de grootste producenten.

Smaragd: Smaragd is te vinden in verschillende tinten groen, van lichtgroen tot donkergroen. Het scoort echter lager dan de andere drie edelstenen, met een hardheid van 7,5 tot 8, wat betekent dat deze edelsteen kwetsbaarder is. De meest voorkomende smaragden zijn klein, terwijl de grotere exemplaren zeer zeldzaam zijn.

Diamant: Tot slot de meest populaire en hardste edelsteen van allemaal, de diamant. Diamanten komen voor in bijna alle tinten wit, bijna evenveel als er letters in het alfabet zijn. Er bestaan echter ook rode diamanten, de meest exclusieve diamanten die er zijn. Andere kleuren zoals blauw, groen, oranje en roze zijn ook zeer zeldzaam.

Of u nu gefascineerd bent door edelstenen of halfedelstenen, beide hebben hun eigen unieke eigenschappen en schoonheid. Elk juweel, of het nu een edelsteen of een halfedelsteen is, heeft zijn eigen verhaal te vertellen en kan prachtige sieraden creëren. Vergeet niet om hoogwaardige stenen te kiezen en uw ontwerpen met zorg samen te stellen. Met deze prachtige natuurlijke schatten kunt u unieke en betekenisvolle sieraden maken die de tand des tijds zullen doorstaan.

Edelstenen en halfedelstenen zijn termen die vaak worden gebruikt om verschillende soorten mineralen en gesteenten te beschrijven. Hoewel de termen "edelsteen" en "halfedelsteen" vaak worden gebruikt in de juwelensector, is er eigenlijk geen wetenschappelijk of objectief onderscheid tussen de twee. Het onderscheid tussen edelstenen en halfedelstenen is eerder een kwestie van traditie en perceptie.

Kralen van edelstenen

Over het algemeen worden edelstenen beschouwd als zeldzame en kostbare stenen met een hoge waarde, zoals diamanten, smaragden, saffieren en robijnen. Deze stenen hebben vaak een hogere hardheid, helderheid en duurzaamheid, en worden gewaardeerd vanwege hun schoonheid en zeldzaamheid. Edelstenen kunnen vaak worden geslepen en gebruikt in sieraden van hoge kwaliteit.

Aan de andere kant worden halfedelstenen vaak beschouwd als stenen die meer voorkomen dan edelstenen en een lagere commerciële waarde hebben. Dit omvat een breed scala aan stenen zoals amethist, onyx, jade, agaat en vele anderen. Halfedelstenen variëren sterk in termen van kleur, hardheid en beschikbaarheid. Ze kunnen worden gebruikt in sieraden, maar worden ook vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden, energiewerk, spirituele praktijken en als verzamelobjecten.

Het is belangrijk op te merken dat de termen "edelsteen" en "halfedelsteen" geen strikte wetenschappelijke classificaties zijn, maar eerder conventionele termen die in de handel en de juwelensector worden gebruikt. Veel halfedelstenen hebben vergelijkbare eigenschappen en schoonheid als edelstenen, en de waarde kan sterk variëren afhankelijk van factoren zoals zeldzaamheid, kwaliteit, grootte en vraag.

Dus in essentie is het verschil tussen edelstenen en halfedelstenen voornamelijk gebaseerd op perceptie, en er is geen vastgestelde grens die bepaalt welke stenen als "edel" of "halfedel" worden beschouwd.

 

Terug naar kennisbank

't Kralenstulpje, specialist in kralen en sieradenonderdelen

Blijf op de hoogte!

 

Over ons | Klantenservice | Korting & Sparen Verzending | Contact | Tel: +31(0)597-850110

 

 

Kom op onze V.I.P. lijst!

Kom op onze V.I.P. lijst!
En ontvang gratis e-book tutorials, korting en cadeautjes in onze nieuwsbrief!

Ik doe mee!

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?
© 2009 - 2024 kralenstulpje.nl | sitemap | rss