Sorteer op
Sorteer op

Gereedschap en gebruiksmaterialen om sieraden te maken

Naast kralen, draad, sluitingen en slotjes heeft u een aantal basis artikelen nodig om aan de slag te gaan als sieradenmaker of sieradenontwerper.

Het basisgereedschap voor het maken van sieraden bestaat o.a. uit:

  • Een platbektang om ringetjes te openen en te sluiten, of knijpkralen plat te knijpen en leer of veterklemmetjes mee te bevestigen.
  • Een kniptang gebruikt u voor het afknippen van kettelstiften, eindstiften en gecoat staaldraad.
  • Een rondbektang gebruikt u om oogjes te buigen, te openen en te sluiten.
  • Een kralenbord om een mooi patroon uit te leggen. Er zijn kralenborden voor kettingen en er zijn kralenborden voor armbanden.
  • Rijgnaalden worden veel gebruikt om rocailles (kleine kraaltjes) te rijgen.
  • Sieradenlijm om een druppeltje lijm op een knoopje van elastiek te doen, veters vast te lijmen in een veterklem, leer vast te lijmen in een sluiting en ga zo maar door.
  • Strasslijm om te beruiken op plaksteentjes en cabochons.

Gereedschappen voor sieraden maken

Het gebruik van de juiste gereedschappen is essentieel bij het maken van sieraden. Of u nu een beginnende sieradenmaker bent of al ervaring heeft, het hebben van de juiste gereedschappen maakt het proces gemakkelijker en helpt u bij het bereiken van professionele resultaten. In dit gedeelte van onze kennisbank gaan we verschillende gereedschappen verkennen die van pas kunnen komen bij het maken van sieraden.

Tangen:
Tangen zijn een van de meest gebruikte gereedschappen bij het maken van sieraden. Ze worden gebruikt voor het vasthouden, buigen, snijden en manipuleren van draad, kralen en andere onderdelen. Hieronder vindt u enkele veelvoorkomende tangen die van pas kunnen komen:

Rondbektang: Deze tang heeft ronde bekken en wordt gebruikt voor het buigen van draad, het maken van oogjes en het vastpakken van kleine onderdelen.
Platbektang: Deze tang heeft platte bekken en wordt gebruikt voor het vasthouden en buigen van draad, het openen en sluiten van ringetjes en het vastpakken van platte onderdelen.
Zijkniptang: Deze tang heeft scherpe snijbekken en wordt gebruikt voor het knippen van draad, het verwijderen van overtollige draadeinden en het openen van kettelstiften of nietstiften.

Wire wrapping gereedschappen:
Wire wrapping is een techniek waarbij draad om kralen, stenen of andere onderdelen wordt gewikkeld om ze op hun plaats te houden. Hier zijn enkele gereedschappen die handig kunnen zijn bij het wire wrapping proces:
Wire wrapping mandrel: Dit gereedschap heeft verschillende cilindrische vormen van verschillende maten. Het wordt gebruikt om draad te buigen en te vormen in gewenste vormen en maten.

  • Draadkniptang of Wire cutters: Deze tang met scherpe snijbekken wordt gebruikt om draad op maat te knippen bij het wire wrapping proces.
  • Rondbektang of Wire looping pliers: Deze tang heeft ronde bekken met verschillende maten en wordt gebruikt om perfecte oogjes en lussen te maken in de draad tijdens het wire wrapping.

Kralenborden of Bead boards en rijghulpmiddelen:
Kralenborden en rijghulpmiddelen helpen bij het organiseren van kralen en het vereenvoudigen van het rijgproces.
Kralenborden: Dit zijn vlakke borden met groeven waarin u kralen kunt plaatsen en rangschikken volgens uw ontwerp. Ze helpen u bij het bepalen van de juiste volgorde en het meten van de lengte van uw ontwerp.

Rijgnaalden:
Rijgnaalden zijn dunne naalden met een groot oog die het rijgen van kralen vergemakkelijken. Ze zijn vooral handig bij het werken met kleine kralen of bij het rijgen van draad door kleine openingen.

Lijm en lijmhulpmiddelen:
Lijm kan van pas komen bij het bevestigen van onderdelen, zoals het vastlijmen van kralen op een ondergrond of het bevestigen van cabochons in sieraden. Enkele veelgebruikte lijmhulpmiddelen zijn:

Lijmpistool:
Een lijmpistool wordt gebruikt voor het aanbrengen van hete lijm, die snel droogt en een sterke hechting biedt.

Lijmapplicator: Dit is een fijne naaldachtige applicator waarmee u nauwkeurig lijm kunt aanbrengen op kleine oppervlakken of in smalle openingen.

Het gebruik van de juiste gereedschappen voor sieraden maken zal uw werkproces vergemakkelijken en helpen bij het bereiken van professionele resultaten. Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de verschillende gereedschappen en hun toepassingen, en investeer in kwaliteitsgereedschappen die lang meegaan. Met de juiste gereedschappen in uw arsenaal kunt u uw creatieve visie tot leven brengen en prachtige sieraden maken.

Tangen - Verken de essentiële tangen die nodig zijn voor het maken van sieraden, zoals rondbektangen, platbektangen, kniptangen, splitringtangen en knijpkraaltangen, en leer hoe u ze correct kunt gebruiken.

Tangen - Essentiële gereedschappen voor het maken van sieraden

Tangen zijn onmisbare gereedschappen bij het maken van sieraden. Ze helpen bij het vasthouden, buigen, snijden en manipuleren van verschillende materialen, zoals draad, kralen en bevestigingsmaterialen. In deze sectie van onze kennisbank zullen we de essentiële tangen verkennen die van pas komen bij het maken van sieraden.

Rondbektangen:

Rondbektangen zijn veelzijdige tangen met ronde bekken aan beide uiteinden. Ze worden gebruikt voor het buigen van draad, het maken van oogjes en het vastpakken van kleine onderdelen. Met de rondbektang kunt u perfecte lussen en oogjes creëren voor het bevestigen van kralen aan sieraden. Ze zijn ook handig bij het maken van sieraden met draadwikkelingen of bij het vastmaken van sieradendraad aan sluitingen.

Platbektangen:

Platbektangen hebben platte bekken en worden gebruikt voor het vasthouden, buigen en manipuleren van verschillende materialen. Ze zijn ideaal voor het openen en sluiten van ringetjes, het vastpakken van platte onderdelen en het buigen van draad. Met platbektangen kunt u de draad stevig vasthouden en nauwkeurige bochten en hoeken creëren in uw sieradenontwerpen.

Kniptangen:

Kniptangen, ook bekend als draadknippers, zijn tangen met scherpe snijbekken die worden gebruikt voor het knippen van draad. Ze zijn essentieel voor het op maat snijden van draad tijdens het sieraden maken. Met kniptangen kunt u gemakkelijk en nauwkeurig draad op de gewenste lengte afknippen. Ze zijn ook handig bij het verwijderen van overtollige draadeinden of het knippen van nietstiften en kettelstiften.

Splitringtangen:

Splitringtangen zijn speciale tangen met een dunne puntige bek en een inkeping. Ze worden gebruikt voor het openen van splitringen, die veel worden gebruikt bij het bevestigen van bedels, hangers en andere onderdelen aan sieraden. Met splitringtangen kunt u de splitringen gemakkelijk openen en sluiten zonder ze te vervormen of te beschadigen.

Knijpkraaltangen:

Knijpkraaltangen zijn speciaal ontworpen tangen voor het werken met knijpkralen. Knijpkralen worden gebruikt bij het bevestigen van draad aan sluitingen en bij het maken van veilige en professionele afwerkingen in sieraden. Met de knijpkraaltang kunt u de knijpkralen stevig dichtknijpen, waardoor de draad stevig wordt vastgehouden en de kralen op hun plaats blijven.

Het gebruik van de juiste tangen is van cruciaal belang voor het maken van sieraden. Zorg ervoor dat u investeert in kwaliteitstangen die comfortabel in de hand liggen en duurzaam zijn. Vertrouwd raken met de verschillende tangen en hun toepassingen zal u helpen om nauwkeurige en professionele resultaten te behalen in uw sieradenprojecten.

Let op: Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met tangen. Draag altijd oogbescherming en zorg ervoor dat u de tangen op de juiste manier gebruikt om letsel te voorkomen. Oefen ook voorzichtigheid bij het hanteren van scherpe snijbekken en zorg ervoor dat u ze niet met blote handen aanraakt.

Met de juiste tangen in uw gereedschapskist kunt u vol vertrouwen aan de slag gaan en prachtige sieraden maken. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek de veelzijdigheid en functionaliteit van deze essentiële gereedschappen.

B.Rijggereedschap - Leer over verschillende soorten rijggereedschap, zoals rijgnaalden, rijgplanken en kralenstoppers, en ontdek hoe ze uw rijgwerk kunnen vergemakkelijken.

Rijggereedschap - Maak het rijgen van kralen eenvoudiger

Bij het maken van sieraden met kralen is goed rijggereedschap essentieel. Het stelt u in staat om kralen gemakkelijk en nauwkeurig op draad te rijgen, waardoor u prachtige ontwerpen kunt creëren. In deze sectie van onze kennisbank zullen we de verschillende soorten rijggereedschap verkennen en ontdekken hoe ze uw rijgwerk kunnen vergemakkelijken.

Rijgnaalden:

Rijgnaalden zijn dunne naalden met een klein oog aan het uiteinde. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk door de gaten van kralen te kunnen glijden. Rijgnaalden zijn ideaal voor het rijgen van fijne kralen met kleine gaten, zoals rocailles of delicaat glaswerk. Ze maken het proces van het rijgen van kralen snel en efficiënt, omdat u de draad eenvoudig door het oog van de naald kunt steken.

Rijgplanken:

Rijgplanken, ook bekend als rijgmatjes of bead boards, zijn handige hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen om het rijgproces te vergemakkelijken. Een rijgbord is heel handig om kralen in uit te leggen. Er staan diverse maten op aangegeven voor het afmeten van bijvoorbeeld armbanden of kettingen. Tevens bevat een kralenbord diverse vakjes waarin u de kralen in kunt uitstallen voor het sieraad waar u op dat moment mee bezig bent. Ze hebben een vlakke ondergrond met een opstaande rand waarlangs u kralen kunt plaatsen. Rijgplanken zijn voorzien van metingen en compartimenten die u helpen bij het ordenen en tellen van uw kralen. Ze voorkomen ook dat kralen wegrollen tijdens het rijgen. Met een rijgplank kunt u uw ontwerpen visueel plannen voordat u ze op draad rijgt.

Kralenstoppers:

Kralenstoppers zijn kleine hulpmiddelen die u aan beide uiteinden van de draad bevestigt om te voorkomen dat de kralen eraf glijden tijdens het rijgen. Ze worden vaak gebruikt bij projecten met meerdere strengen of wanneer u pauzes neemt tijdens het rijgen. Kralenstoppers kunnen verschillende vormen hebben, zoals veerclips, knijpkralen of speciale klemmen. Ze zijn gemakkelijk te bevestigen en te verwijderen, waardoor u de draad veilig kunt beheren tijdens het rijgproces.

Het gebruik van rijggereedschap maakt het rijgen van kralen veel efficiënter en voorkomt frustraties zoals het verliezen van kralen of in de knoop raken van de draad. Het stelt u in staat om georganiseerd te werken en nauwkeurige ontwerpen te maken. Het is raadzaam om verschillende soorten rijggereedschap in uw collectie te hebben, zodat u kunt kiezen welke het beste past bij uw specifieke projecten en kralen.

Bij het werken met rijggereedschap is het belangrijk om zorgvuldig te werken en de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Houd naalden buiten het bereik van kinderen en zorg ervoor dat u ze op een veilige plaats bewaart. Oefen ook voorzichtigheid bij het hanteren van rijgplanken om te voorkomen dat kralen wegrollen en verloren gaan.

Met de juiste rijggereedschappen kunt u genieten van het plezier van het maken van sieraden met kralen en uw creativiteit de vrije loop laten. Experimenteer met verschillende technieken en ontdek hoe rijggereedschap uw sieradenprojecten naar een hoger niveau kan tillen.

Buigtangen en punttangen - Ontdek hoe buigtangen en punttangen (ook wel plooitangen genoemd) kunnen worden gebruikt om perfecte buigingen en lussen te maken in draad.

Buigtangen en punttangen - Voor perfecte buigingen en lussen in draad

Buigtangen en punttangen, ook wel bekend als plooitangen, zijn essentiële gereedschappen bij het maken van sieraden. Ze bieden u de mogelijkheid om perfecte buigingen en lussen in draad te creëren, wat essentieel is voor het maken van verbindingen, het bevestigen van onderdelen en het toevoegen van decoratieve elementen aan uw sieraden. In deze sectie van onze kennisbank zullen we ontdekken hoe buigtangen en punttangen u kunnen helpen bij het bereiken van professionele resultaten.

Buigtangen:

Buigtangen zijn tangen met ronde bekken die taps toelopen naar een puntige punt. Ze worden gebruikt om gelijkmatige buigingen in draad te maken, zoals hoeken, lussen en ringetjes. De ronde bekken zorgen ervoor dat de draad niet beschadigd raakt tijdens het buigen. Buigtangen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat u kunt kiezen welke het beste past bij de dikte van uw draad en de gewenste grootte van uw buigingen.

Punttangen:

Punttangen, ook wel plooitangen genoemd, hebben rechte bekken die taps toelopen naar een scherpe punt. Ze worden gebruikt voor gedetailleerd werk waar precisie vereist is, zoals het maken van kleine lussen, oogjes en plooien in draad. Punttangen zijn vooral handig bij het werken met dunne draden of bij het maken van ingewikkelde ontwerpen waarin kleine onderdelen worden gebruikt.

Bij het gebruik van buigtangen en punttangen is het belangrijk om de volgende tips in gedachten te houden:

Zorg ervoor dat u de tang stevig vasthoudt en de juiste hoeveelheid druk uitoefent om de draad te buigen of te vormen.

Plaats de draad in het juiste deel van de tang, dicht bij de punt, om meer controle te hebben over de buigingen.

Werk langzaam en voorzichtig om de draad gelijkmatig te buigen zonder deze te beschadigen of te vervormen.

Oefen indien nodig lichte druk uit om de buiging aan te passen of te corrigeren.

Maak gebruik van een lineaal of meetinstrument om de gewenste afmetingen en buighoeken nauwkeurig te bepalen.

Met buigtangen en punttangen kunt u buigingen en lussen in draad maken die precies aan uw ontwerpvereisten voldoen. Deze gereedschappen stellen u in staat om professionele afwerkingen te creëren, verbindingen te maken en uw sieradenprojecten naar een hoger niveau te tillen. Zorg ervoor dat u hoogwaardige tangen van goede kwaliteit gebruikt, zodat ze lang meegaan en u betrouwbare resultaten opleveren.

Experimenteer met verschillende draaddiktes en technieken om vertrouwd te raken met het gebruik van buigtangen en punttangen. Met wat oefening zult u al snel in staat zijn om perfecte buigingen en lussen te maken en uw sieraden een professionele uitstraling te geven.

Scharen en messen - Leer over de verschillende soorten scharen en messen die handig zijn bij het knippen van draad, lint en andere materialen.

Scharen en messen - Voor nauwkeurig knippen van draad, lint en meer

Scharen en messen zijn essentiële gereedschappen bij het maken van sieraden. Ze bieden u de mogelijkheid om materialen zoals draad, lint, koord en zelfs stoffen op een nauwkeurige en gecontroleerde manier te knippen. In deze sectie van onze kennisbank zullen we ontdekken welke soorten scharen en messen handig zijn voor het knippen van verschillende materialen.

Draadscharen:

Draadscharen zijn speciaal ontworpen om draad en metaaldraad met gemak te knippen. Ze hebben scherpe, puntige messen die moeiteloos door verschillende diktes van draad kunnen snijden. Draadscharen hebben vaak een kleine en compacte vorm, waardoor ze gemakkelijk te hanteren zijn bij het werken aan sieradenprojecten.

Stofschaar:

Een stofschaar is een grote schaar met lange messen en een scherpe punt. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het knippen van stoffen, lint en andere zachte materialen. Het lange lemmet zorgt voor lange en vloeiende sneden, terwijl de scherpe punt helpt bij het precies afknippen van draden en het maken van fijne details.

Kniptang:

Een kniptang is een tang met scherpe, platte messen. Ze zijn handig bij het knippen van verschillende materialen, zoals leer, kunststofkoord en dikker draad. Kniptangen hebben vaak een hefboomwerking waardoor u met minder inspanning kunt knippen, zelfs bij hardere materialen.

Precisieknipper:

Een precisieknipper, ook wel bekend als een draadknipper, is een klein en fijn gereedschap met scherpe messen. Ze worden gebruikt voor het precies knippen van dunne draden en het verwijderen van overtollige draaduiteinden. Precisieknippers zijn ideaal voor gedetailleerd werk en zorgen voor schone en nauwkeurige sneden.

Het gebruik van de juiste scharen en messen is essentieel voor nauwkeurigheid en veiligheid bij het knippen van verschillende materialen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden bij het werken met scharen en messen:

Zorg ervoor dat uw scharen en messen scherp zijn. Botte messen kunnen het materiaal verpletteren of rafelen, wat resulteert in onnauwkeurige sneden.

Kies het juiste type schaar of mes op basis van het materiaal dat u wilt knippen. Gebruik bijvoorbeeld draadscharen voor draad en stofschaar voor stoffen.

Werk op een vlak en stabiel oppervlak om onbedoelde sneden en ongelukken te voorkomen.

Knip altijd weg van uw lichaam en zorg ervoor dat uw vingers niet in de weg zitten tijdens het knippen.

Reinig en onderhoud uw scharen en messen regelmatig om hun prestaties te behouden.

Met de juiste scharen en messen kunt u moeiteloos verschillende materialen knippen en uw sieradenprojecten naar een hoger niveau tillen. Zorg ervoor dat u investeert in kwaliteitsgereedschap en houd ze goed onderhouden voor langdurig gebruik. Veel knipplezier!

Zelf sieraden maken met kralen

Wanneer u deze artikelen als basis heeft kunt u beginnen met sieraden maken! Nu alleen nog leuke kralen, slotjes, draad en andere benodigheden uitzoeken. Veel plezier!

 

't Kralenstulpje

 

Over ons | Klantenservice | Korting & Sparen Verzending | Contact | Tel: +31(0)597-850110

 

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?

Nieuwsbrief

❤️🌸 Wilt u een gratis E-Book tutorials ontvangen met meer dan 100 pagina’s met voorbeelden om zelf sieraden te maken?

Meld u zich dan hier aan voor de nieuwsbrief van 't Kralenstulpje met kortingen en cadeautjes! De download link ontvangt u direct in het bevestigingsbericht in uw browser. 🌼🎁
Aanmelden
© 2009 - 2023 kralenstulpje.nl | sitemap | rss