Basisprincipes van kettelen met kralen

Kettelen is een populaire techniek in het sieraden maken, waarbij oogjes gebogen worden om onderdelen aan elkaar te koppelen. Deze handleiding zal u door de nodige materialen en stappen leiden om zelf aan de slag te gaan met deze boeiende techniek.

Kettel- en Nietstiften

Kettelstiften zijn essentieel voor het kettelen; ze hebben aan één kant al een voorgevormd oogje. U begint door een kraal op de stift te rijgen. Afhankelijk van de gewenste grootte van het oogje, kunt u de stift inkorten zodat er ongeveer 1 cm overblijft. Met een rondbektang vormt u dan het andere oogje.

Nietstiften zijn plat aan één uiteinde en werken bijna hetzelfde als kettelstiften. Na het rijgen van de kraal vormt u een oogje aan het andere uiteinde. Als de kraal een groot gat heeft, kan een klein pailletje voor de kraal ervoor zorgen dat deze niet verschuift.

De stiften zijn beschikbaar in diverse kleuren, diktes en lengtes. Een dikker materiaal kan het buigen van oogjes uitdagender maken, maar biedt soms ook meer stevigheid.

Verzilverd Draad

Verzilverd draad is een goedkoper alternatief voor kettelstiften en biedt de flexibiliteit om oogjes naar wens te vormen zonder restmateriaal. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes, waarbij 0,6 mm en 0,8 mm het meest gangbaar zijn.

Benodigde Gereedschappen

Voor het kettelen heeft u verschillende tangen nodig:
- Rondbektang: voor het vormen van oogjes.
- Kniptang: om de stiften of het draad op maat te knippen.
- Platbektang: nuttig voor het vastpakken en positioneren van de oogjes.

Het Buigen van Oogjes

De kunst van het buigen van oogjes is essentieel. Begin met het vastpakken van het uiteinde van de stift of draad met een rondbektang. Hoe dichter u bij het einde van de tang buigt, hoe kleiner het oogje zal zijn. Nadat u de draad om de tang hebt gebogen, pakt u een deel van het oogje vast met de tang en buigt u het de tegenovergestelde richting op om het oogje te centreren.

Het Samenvoegen van Gekettelde Kralen

Er zijn een paar methodes om gekettelde kralen aan elkaar te verbinden:
1. U kunt een oogje licht open buigen, een ander oogje erdoor rijgen en het dan weer sluiten.
2. Een andere methode is het gebruik van een open ringetje dat u aan beide stiften bevestigt en sluit voor een soepele beweging van de kralen.

Bedelkettingen en Armbanden Maken

Voor het maken van bedelkettingen of armbanden met kralen en bedels, kunt u schakelkettingen zoals jasseron gebruiken. Rijg kralen of bedels met een nietstift voor een eenvoudige bedel, of gebruik een kettelstift als u meerdere items aan één kettingonderdeel wilt bevestigen. Een splitringetje kan ook handig zijn om een bedel direct aan een schakel te bevestigen. 

Afwerking van de sieraden

Zorg bij het afwerken van een bedelketting dat u een mooie balans en symmetrie behoudt, zodat de ketting goed valt. Voor armbanden is het belangrijk om de juiste lengte en de afwerking met een passende sluiting te bepalen.

Deze basistechnieken van kettelen bieden u de mogelijkheid om met een paar eenvoudige stappen zelf prachtige zelfgemaakte sieraden te maken. Met een beetje oefening en creativiteit kunt u unieke en persoonlijke sieraden creëren die zowel mooi als functioneel zijn.

 

Terug naar Technieken

 

't Kralenstulpje, specialist in kralen en sieradenonderdelen

 

Blijf op de hoogte!

 

Over ons | Klantenservice | Korting & Sparen Verzending | Contact | Tel: +31(0)597-850110

 

 

 

Kom op onze V.I.P. lijst!

Kom op onze V.I.P. lijst!
En ontvang gratis e-book tutorials, korting en cadeautjes in onze nieuwsbrief!

Ik doe mee!

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?
© 2009 - 2024 kralenstulpje.nl | sitemap | rss