Basis kettelen met kralen

Het maakt niet uit wat je wilt maken, je moet in ieder geval oogjes buigen om de stiften aan elkaar te bevestigen. Deze pagina gaat over wat voor materialen gebruikt kunnen worden en hoe het kettelen in zijn werk gaat.

Kettelstiften en nietstiften
Kettelstiften hebben een oogje aan één kant. Je rijgt een kraal en eventueel kun je er een stukje af knippen zodat er ongeveer 1 cm stift overblijft aan het eind. Vervolgens buig je met een rondbektang zelf een oogje.
Nietstiften zijn plat aan één kant. Je kunt dan een kraal rijgen en vervolgens op dezelfde manier als bij kettelstiften een oogje buigen. Hierdoor maak je zelf een klein bedeltje. Soms heeft de kraal een te groot gat waardoor het van de nietstift kan afglijden. Je kunt dit oplossen door eerst een pailletje te rijgen en dan de kraal. De paillet zie je niet duidelijk maar het zorgt er wel voor dat de kraal niet van de nietstift af kan glijden.
Stiften zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en diktes. Hoe dikker de stift is, hoe lastiger het is om een oogje te buigen. Stiften zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, variërend van 15 mm tot 45 mm.

Verzilverd draad
Verzilverd draad is verkrijgbaar in verschillende diktes. De diktes 0,6 mm en 0,8 mm worden het meest gebruikt. Het voordeel van verzilverd draad is dat het soms goedkoper is dan kettelstiften. Omdat beide ogen zelf gebogen moeten worden kun je zelf kiezen om grotere ogen of hele kleine oogjes te buigen. Ook hoef je er geen stukje af te knippen aan het eind wat meteen wegspringt.

Overige benodigdheden
Verder zijn er minimaal 2, liefst 3 tangen nodig:

Rondbektang: voor het maken van oogjes
Kniptang: om de stiften of het draad af te kunnen knippen.
Platbektang: het kan handig zijn om het ene oogje met een platbektang en het andere oogje met een rondbektang te kunnen vastpakken.
Je kunt dan zorgen dat bijvoorbeeld het ene oogje horizontaal en het andere verticaal is of juist allebei horizontaal.

Het buigen van oogjes
Deze instructies gaan alleen over het buigen van mooie oogjes. Normaal gesproken moet je bijvoorbeeld eerst een kraal rijgen.
1. Pak het einde van de stift of draad vast met een rondbektang. Let op welke deel van de tang je gebruikt: hoe dichterbij het eind van de tang hoe kleiner de cirkel zal worden. Bij dit voorbeeld zijn vrij grote oogjes gebogen, vandaar dat de stift ook niet bij het eind van de tang is vastgepakt.
Afbeelding: pak het einde van de draad of stift vast.
2. Buig de draad helemaal om de tang. Je krijgt daardoor, als je het goed doet, een cirkel die helemaal naar links of rechts staat.
3. Pak een deel van het oogje vast, zoals bij de onderste foto. Buig het de tegenovergestelde kant op. Dus als het oogje helemaal naar links is, moet je het naar rechts buigen. Hierdoor krijg je het oogje mooi in het midden.
Dit is dus hoe het buigen van oogjes in zijn werk gaat.
Het kettelen met kettelstiften
Dit zijn de stappen die je moet nemen als je kralen wilt kettelen met een kettelstift:
1..Rijg een kraal op de kettelstift.
2..Knip eventueel een stukje van de kettelstift af. Er moet circa 1 cm overblijven.
3. Pak het uiteinde vast en buig een mooi oogje.
Er is nu dus één gekettelde kraal.
Het aan elkaar bevestigen van gekettelde kralen
Er zijn twee manieren om gekettelde kralen aan elkaar te bevestigen.
1. Je kunt het oogje weer een klein beetje open buigen en er vervolgens een ander oogje aan rijgen. Buig het vervolgens weer goed dicht zodat de gekettelde kralen niet van elkaar af kunnen glijden.
2. Neem een open ringetje en buig deze open. Rijg 2 stiften eraan en buig het ringetje dicht.
Het voordeel van optie 2 is dat het vaak soepeler zal hangen, alsof er meer speling is. Ook hoef je geen oogjes meer open te maken waardoor er minder kans op beschadiging is of dat het oogje niet meer mooi rond eindigt. Dit is dus de basistechniek. Je kunt bij het menu meer patronen vinden waarbij je deze techniek kunt gebruiken.

Bedelketting
Je kunt met behulp van kralen en/of bedels een leuke bedelketting of bedelarmband maken. Je kunt dit met behulp van schakelketting of bijvoorbeeld jasseron maken. Jasseron is een soort ketting verkrijgbaar in verschillende groottes. Op deze pagina kun je lezen op welke manieren kralen en/of bedels aan schakelketting bevestigd kunnen worden.

Benodigdheden
 Schakelketting, bijvoorbeeld jasseron
 Nietstiften en/of kettelstiften
 Kralen en/of hangers
 Eventueel splitringen
 Rondbektang
 Kniptang
 Sluiting

Instructies

Voordat je gaat beginnen moet je eerst kijken welke kralen en bedels je graag wil gebruiken voor de bedelketting. Je kunt de kralen en bedels dan neerleggen in de juiste volgorde.

Je kunt kralen en/of bedels op verschillende manieren bevestigen aan de schakelketting.
Je kunt een nietstift gebruiken als je bijvoorbeeld een kraal wilt kettelen waar niets onder zal hangen. Nietstiften hebben namelijk een klein uiteinde waardoor de kraal er net niet vanaf kan vallen en het uiteinde toch niet opvalt. Heeft de kraal een groot gat? Rijg dan eerst een paillet op de nietstift zodat de kraal niet van de nietstift af kan glijden.
Je kunt een kettelstift gebruiken als je meerdere items, bijvoorbeeld één kraal en één bedel, aan de schakelketting wil kettelen. Je kunt de kraal dan rijgen aan de kettelstift en aan het onderste oogje een bedel bevestigen.
Je kunt een splitringetje gebruiken als je alleen een bedel aan de schakelketting wilt bevestigen. Je buigt het ringetje dan open zodat je de bedel eraan kan bevestigen. Vervolgens buig je het ringetje weer open zodat je het aan de schakelketting kan bevestigen.
Zoals je ziet zijn bij de onderstaande foto twee nietstiften en één kettelstift gebruikt.

Je kunt hieronder instructies vinden voor alle drie de mogelijkheden. Welke mogelijkheden je moet gebruiken hangt af van je ontwerp.

Bedeltje maken met een nietstift
1. Rijg een kraal op de nietstift.
2. Knip een stukje van de nietstift af. Je moet een stukje boven de kraal overhouden. De grootte hangt af van hoe groot je het oogje wilt hebben die je zo meteen gaat buigen. Meestal heb je aan circa één centimeter restje nietstift genoeg.
3. Buig de nietstift mooi rond. Buig het niet helemaal dicht; je moet het namelijk nog bevestigen aan de schakelketting.
4. Rijg het oogje aan de schakelketting. Let goed op aan welk oog van de schakelketting je rijgt. Door het bijvoorbeeld steeds bij een 'even' oog te rijgen zullen de bedels mooi recht naar beneden hangen als je het sieraad draagt. Let ook op dat je het dan steeds aan de 'onderkant' van het ringetje bevestigt en niet soms per ongeluk aan de 'bovenkant'.

Bedeltje maken met een kettelstift en bedeltje
Buig één oogje van de kettelstift open en rijg vervolgens het bedeltje eraan.
1. Vervolgens knijp je de kettelstift weer dicht, zodat het bedeltje er niet af kan vallen.
2. Vervolgens rijg je de bijbehorende kraal. Knip een stukje van de kettelstift af. Je moet een stukje boven de kraal overhouden. De grootte hangt af van hoe groot je het oogje wilt hebben dat je zo meteen gaat buigen. Meestal heb je aan circa één centimeter restje kettelstift genoeg. Afbeelding: Knip de resterende lengte af.
3. Buig de kettelstift vervolgens mooi rond. Buig het nog niet helemaal dicht.
4. Rijg de kettelstift vervolgens aan de schakelketting. Nu kun je het dichtknijpen zodat het niet van de schakelketting af kan glijden.

Het afwerken van een bedelketting
Een bedelketting hoeft niet van begin tot eind vol te zijn met bedels of gekettelde kralen aangezien het dan meestal niet mooi valt. Je kunt dus tijdens het kettelen het beste zorgen dat de kralen in het midden van de ketting zijn. Zorg dat de ketting iets langer is dan het zou moeten zijn zodat je, voordat je het afwerkt, eerst goed kunt bekijken hoe lang je het precies wilt hebben.
1. Houd de ketting om je nek om te kijken welke lengte gewenst is.
2. Knip eventueel de resterende ketting af, zowel links als rechts, zodat de kralen mooi in het midden blijven.
3. Bevestig een slotje aan de ene kant en een splitring of verlengketting aan de andere kant.
Het afwerken van een armband
Een armband mag van begin tot eind versierd zijn. Je kunt dus al voordat je de schakelketting of jasseron gaat versieren een slotje bevestigen. Let op dat als je gebruik maakt van een kapittelslot het uiteinde van de armband niet te vol geketteld is: er moet een stukje uiteinde door het oogje van het kapittelslot passen.
 

Klik hier om de instructie te downloaden als PDF met foto's!

 

Terug naar Technieken

 

't Kralenstulpje, specialist in kralen en sieradenonderdelen

 

Blijf op de hoogte!

 

Over ons | Klantenservice | Korting & Sparen Verzending | Contact | Tel: +31(0)597-850110

 

 

 

Kom op onze V.I.P. lijst!

Kom op onze V.I.P. lijst!
En ontvang gratis e-book tutorials, korting en cadeautjes in onze nieuwsbrief!

Ik doe mee!

Waarom winkelen bij 't Kralenstulpje?
© 2009 - 2024 kralenstulpje.nl | sitemap | rss